Algunes reflexions de la nit electoral #25N (apunts…)

El què: S’han celebrat unes eleccions però no tothom ha anat a votar sobre la mateixa qüestió: molts sobre la independència (sí o no), altres sobre les retallades socials, altres contra el sistema…

El cóm: Pels polítics crispar l’ambient és una situació cojuntural, part de l’estratègia. Per la resta dels ciutadans és estructural. Les frases o el primer retret es poden oblidar, però no el sentiment.

Comencem per responsabilitzar-nos tots i cadascun de nosaltres. Jo, per esperar que votant un cop cada quatre anys es solucionin els meus problemes o per no votar i criticar sense aportar res o per haver votat X i no haver-li exigit prou. I X per no ser capaç de donar les respostes que el càrreg li exigeix.

“Entenc el missatge de la gent o hem d’escoltar a la gent” continua sent la frase més repetida, un cop cada quatre anys; “els ciutadans no saben votar”, l’expressió més generalitzada.

I la qüestió és…? No he pogut gaudir de debats i reflexions sensates que possessin sobre la taula una realitat que existeix: hi ha dubtes de la relació que hem de tenir amb la resta de l’estat. El que he vist ha estat un seguit d’acusacions i retrets

Reivindico les enquestes electorals. No les de cada quatre anys al servei dels partits polítics, esbiaxades i moltes poc precises, sinó les que haurien de ser: les que reflecteixin l’opinió pública del dia a dia al servei dels ciutadans. L’expressió de la voluntat del poble que el govern no hauria de desatendre.

Els partits es justifiquen a sí mateixos pel seu servei als ciutadans -ho aconsegueixin o no-. Però el “tot pel poble sense el poble” ja no és una raó de ser. El ciutadà vol ser partícep (fins i tot el president dels Estats Units ha hagut de reconèixer la importància dels moviments…). Transformar-se o morir.

Els lobbies- Seria interessant la creació de grans lobbies socials i no només econòmics i per això es requereix transparència i una legislació no sotmesa a interessos de multinacionals. Haberlos haylos. I si servissin per donar veu als ciutadans i no només com a escut de grans fortunes?

#Nonomescada4anys

Anuncios