Apunts des de Washington: fent turisme polític

Queden poques hores perquè els nord-americans facin bons els pronòstics de donar guanyador Barak Obama. O no. Amb aquests dubtes, un grup d’amants de la política (els16dewashington.blogspot.com) hem emprés un viatge a Washington per viure de ben aprop el que segur que serà el punt de partida de temps interessants .

Esperant el miracle
Quatre dies després i encara dura la ressaca de Halloween. Les carabasses taronges es barregen amb les cares dels presidenciables. La Fox ha emès un reportatge en que explicava els “traumes psicològics”que una dona podia haver causat a uns nens quan en resposta al trick or treat els demanava si els seus pares eren demòcrates. Si ho eren no tenien llaminadures.

Però, deixant de banda iniciatives personals, són molt pocs els que creuen que McCain pot donar la volta a la situació. S’esperava una reacció a l’octubre i no va arribar. Ara la màquina republicana ja no té marge de maniobra i les enquestes allunyen cada dia més el senador per Arizona de la Casa Blanca. Això sí, el prestigiós assessor Dick Morris en el seu bloc feia en les últimes hores una revelació sorprenent: entre els milers d’enquestes ha trobat una que lidera McCain. Sembla que les tendències conservadores dels Estats Units, on el fet racial és un tret bàsic, no donen peu a airejar amb reveladora contundència que aquest país pot tenir demà un president negre.

El mercat mana
Però si les manifestacions dels analistes són conservadores no passa el mateix amb el merchandising comercial. Un ninot del demòcrata es cotitza ara mateix a 19$, set dòlars més que el de l’aspirant republicà. El mercat també ofereix interessants alternatives com l’ObamaCcino o el McCainMocha.

Al carrer, la política es transforma en una manifestació lúdica, ja sigui en forma de pòsters penjats a les finestres, cartells als jardins de la casa o samarretes en favor dels candidats. I també manifestacions sonores. Mentre passejàvem per Washington, més d’un simpatitzant s’ha entestat a cantar-nos l’himne nacional tot acabant amb un “Vote Obama”. A Washington costa trobar republicans. Davant d’un “what about McCain?” responen amb un apassionat al·legat en favor del demòcrata. Davant d’un “what about Pallin?” responen amb una ganyota.

Resulta curiosa aquesta implicació emocional si pensem en l’alt índex d’abstenció electoral, però és que els Estats Units no és país de terme mig, precisament.

Aquest dimarts ens reben al Departament d’Estat, comprovarem quin és l’estat d’ànim dels funcionaris en dia electoral. Mentrestant al Capitoli, aquest matí, una doble tanca allunyava encara més els visitants de l’edifici institucional. El motiu: els preparatius per la cerimònia d’investidura del proper president dels Estats Units.

(Publicat a LaMalla)

Anuncios